Opstellen ambities & beleid
Heldere ambities en een duidelijk beleid rondom circulair inkopen helpen om succesvol circulair in te kopen. Die ambities kunnen bijvoorbeeld zijn geformuleerd in een duurzaamheidsbeleid, Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, of circulair inkopen-strategie. Na het vaststellen van deze ambities kunnen ze worden omgezet naar organisatiebeleid. Doe dit na een eerste pilot, zodat de lessen daaruit kunnen worden meegenomen.
Sluit voor het opstellen van ambities aan bij je definitie voor circulaire economie. Onderbouw dit vervolgens met nationaal beleid op circulair inkopen en circulaire economie. Heeft jouw organisatie het Grondstoffenakkoord ondertekend, of wellicht het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Ook dat kan een haakje zijn om met circulair inkopen aan de slag te gaan. Kijk daarnaast eens naar het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie, of naar de Transitie-agenda’s die daar de basis voor vormen.
Grondstoffenakkoord
Nederland heeft de ambitie om 100% circulair te zijn in 2050, en in 2030 het primaire grondstofverbruik met 50% te hebben teruggebracht. Die ambitie is begin 2017 vastgelegd in het Grondstoffenakkoord: samen met het Rijk hebben ruim 200 maatschappelijke partners hun handtekening gezet onder deze ambitie. Circulair inkopen is een van de manieren om bij te dragen aan deze ambitie.
Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Inkoop kan een goede manier zijn om bij te dragen aan het realiseren van maatschappelijke doelen. Met het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) hebben ruim 200 publieke organisaties zich uitgesproken om deze maatschappelijke doelen actief mee te gaan nemen in hun inkoopprocessen. Iedere organisatie heeft vervolgens een actieplan opgesteld, waarin duidelijk wordt wat zij de komende jaren gaat doen. Een voorbeeld van zo’n actieplan is dat van de Gemeente Helmond.
Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie
Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie geeft aan wat er in Nederland de komende jaren gaat gebeuren op dit gebied. Het omschrijft acties die voortkomen uit de vijf eerder opgestelde Transitieagenda’s rondom Bouw, Biomassa & Voedsel, Kunststoffen, Consumptiegoederen en Maakindustrie. Daarnaast wordt voor een aantal dwarsdoorsnijdende thema’s, waaronder circulair inkopen, aangegeven welke initiatieven worden genomen. Het uitvoeringsprogramma wordt ieder jaar geactualiseerd op een nationale conferentie Circulaire Economie.
Green Deal Circulair Inkopen
De Green Deal Circulair Inkopen is ondertekend door zo’n 80 publieke en private organisaties, die aan de slag willen met circulair inkopen. Al deze organisaties hebben toegezegd om twee pilots te gaan doen op circulair inkopen. De geleerde lessen worden gedeeld in Communities of Practice, die twee keer per jaar worden georganiseerd.
Aandachtspunten
- Stel voor jouw organisatie ambities op het gebied van circulair inkopen vast, in lijn met je definitie 'circulaire economie', en laat deze bestuurlijk vaststellen.
- Onderzoek of jouw organisatie het Grondstoffenakkoord of Manifest MVI heeft ondertekend: dit zijn sterke aanknopingspunten voor circulair inkopen.
- Onderbouw je ambitie met de nationale doelstellingen op circulaire economie: 100% circulair in 2050, en 50% minder primair grondstofverbruik in 2030.
Praktijkvoorbeelden
Gemeente Helmond: MVI Actieplan
De Gemeente Helmond zet in haar MVI Actieplan uiteen wat zij wil bereiken op vier thema’s: klimaatneutraal inkopen, social return, innovatiegericht inkopen en circulair inkopen.
Gemeente Utrecht: MVI Actieplan
De Gemeente Utrecht zet in haar MVI Actieplan uiteen wat zij gaat doen per productgroep: van vastgoed tot facilitaire diensten en van straatmeubilair tot riolering.
Koninklijke Bibliotheek: circulaire ambitie
De Koninklijke Bibliotheek formuleerde haar ambities voor het nieuwe gebouw op drie vlakken: de waarde voor de samenleving, een gesloten systeem en flexibiliteit.
Achtergrondinfo
Publicatie - Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie
Het Uitvoeringsprogramma omschrijft de nationale plannen rondom circulaire economie voor de periode 2019-2023.
Publicatie - Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
Met het Manifest MVI verklaren ruim 200 publieke organisaties om hun inkoop te gebruiken om maatschappelijke doelstellingen te realiseren.
Publicatie - Actieplannen MVI: Evaluatie en geleerde lessen
CE Delft analyseerde 72 actieplannen MVI van verschillende decentrale overheden, en beschrijft een aantal lessen voor organisaties die zo’n plan nog gaan maken.